basisschool enzoo

Tja onze Ruben is al bijna 3,5 jaar en dus komt de 4 dichtbij. Naar de babisschool... Voor bijna ieder kind is dit een spannende stap, maar wij vinden het wel heeeeeel spannend. Vooral omdat het niet duidelijk is of onze kabouter wel naar het regulier onderwijs kan. Volgens alle bronnen is het duidelijk dat kindjes met CF goed kunnen functioneren binnen het 'normaal' regulier basisonderwijs, maar Ruben heeft ook nog de pech om een achterstandje te hebben. Door zijn vroeg geboorte en het eerste jaar aangerommeld te hebben zonder te weten van zijn CF, heeft hij voornamelijk een grote taalachterstand. De logopediste schat hem op begin 2/ 2,5 jaar. Daarnaast is zijn zelfredzaamheid nog niet zoals het hoort (lees; helemaal nog niet aanwezig:-) !) Vanmiddag heeft een Interne Begeleider op de peuterspeelzaal hem geobserveerd en haar hele korte knopte ontdekking is toch wel dat Ruben in het algemeen jonger is dan zijn leeftijd. (ach ja dat wisten we al wel) Binnenkort een uitgebreid verslag. Niet dat we iets nieuws daarvan verwachten, maar met zó'n verslagje is het ondernemen van stappen wat makkelijker. We hebben dus onze twijfels rondom zijn taalachterstand en zijn persoonlijke verzorging (eten/ drinken en ontlasting enz) Verschillende opties zijn al ter sprake gekomen, maar ja.... wat is nu wijs??! We wachten het verslagje maar even af, volgende week controle UMCG en binnenkort gesprekje op de babisschool hier in onze buurt. Maar als iemand een tip of een wijze raad heeft. Kom maar op.....

Reacties

 1. Ik had een heel verhaal getypt maar nu is het weer weg... :-S Moeilijke keuze in elk geval dus! Zelfredzaamheid bij een peuter van 3,5 jaar...tja, is daar sprake van dan bij anders peuters?. En een IB heeft in 1 middag een conclusie getrokken, knap hoor. ;-P Jaja, ik doe weer lekker cynisch maar snap jullie probleem wel hoor! Zou ie niet evt een jaartje later naar de basisschool kunnen? Of hoe zit dat tegenwoordig met de leerplicht? In mijn tijd was het 6 jaar ofzoiets, ik heb maar een half jaar kleuterschool gehad. Nu is het 5 jaar toch? Denk dat wij met Levi straks ook voor dit vraagstuk staan ... suc6 met beslissen! Liefs Lydia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nee joh, zo'n IB-er werkt samen met de juffen. Dus het is een samengevoegd verslagje van bevindingen.
  En ja hoor peuters van 3,5/ 4 jaar kunnen al heel zelfstandig zijn in de kleine dingen (zindelijk, jas aan/ uit, schoenen idem, eten, handen wassen enz)
  Maar je hebt wel een punt wat de leerplicht betreft. Het is nu 5 jaar. Dus we hebben wel wat speling....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jee herkenbaar zeg,
  ik ben cfer van bijna 39 en in mijn lagere school en kleuter tijd hadden mijn ouders het zelfde probleem.
  Ik was ook te vroeg geboren en pas na mijn 3 de jaar cf gediagnostiseerd samen met mijn tweeling zus
  Op de kleuterschool mocht je naar je moeder als je de knopen van je jas dicht kon doen in de gang terwijl je moeder dan buiten stond .
  Arme moeder kreeg ze na een uur pas 2 zeer overstuur kleuters in haar armen geduwd en een boze juf omdat ik mijn jas niet dicht kreeg.Ik denk dat veel cf kinders iets achterstand hebben na een zware start.
  De lagere school toen werkte ook helemaal niet mee in de jaren 70.
  je mocht maar 1 of 2 keer per dag naar de wc , lekker handig als je vet diaree had door de beroerde medicijnen.

  Mijn ouders bleven uitleggen maar ze luisterde niet.
  Toen ging ik naar de openluchtschool in amsterdam met individueel onderwijs en er werd ook wat rekening met je gehouden. Erg goed.
  Nu is dat misschien niet nodig doordat het onderwijs is veranderd en er rugzakjes en andere hulp middelen bestaan
  Ik denk dat je als ouder naar je gevoel moet luisteren en laat je niets aanpraten , je weet zelf wel wat het beste voor hem is.
  Ik en mijn zus hebben na de basis school de mavo gedaan in 4 jaar en toen de mbo en na dat diploma is mijn zus de hbo gaan doen en is ze dieetiste geworden
  Ik ben schoonheidsspecialiste en pedicure en heb veel extra curcussen gedaan.
  Dus ook na bijzonder onderwijs kun je goed wat bereiken.
  sterkte met je keus en ik lees je blog graag.
  vriendelijke groet manon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. iid, naar jullie gevoel luisteren. Jullie weten wat het beste voor hem is. Ik denk dat gewoon mee laten draaien in het reguliere onderwijs het beste voor zijn ontwikkeling is. Lukt dat niet kun je nog altijd zoeken naar mogelijkheden, alhoewel dat met alle bezuinigingen moeilijk zal worden. Als je de leerkrachten regelmatig bijpraat en uitleg geeft over cf e.a. problemen gaat het vaak, naar mijn ervaring (moeder van 19 jarige cffer), goed. Zo veel mogelijk mee laten draaien in de "normale" wereld. Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is inderdaad een moeilijke keuze! In de tijd dat ik naar het basisonderwijs ging werd ons ook aangeraden om naar een zogenoemde 'openlucht school' te gaan. Daar zijn ze thuis met het werken met kinderen met een chronische ziekte en/of beperking. Echter, daar kon ik pas vanaf 6 jaar terecht en dat betekende dat ik daarvoor naar het regulier onderwijs zou moeten. Ik ben toen begonnen op een reguliere basisschool en dat beviel zo goed, dat ik daar ben gebleven. Ik heb dus heel mijn basisschool periode gewoon op het regulier onderwijs gevolgd (dat geldt trouwens ook voor mijn middelbare school tijd)

  Het is inderdaad van belang dat je een school/leerkrachten hebt die mee willen werken/denken. Ik weet natuurlijk niet in hoeverre de taalachterstand en zelfredzaamheid een moeilijkheid zullen zijn en daarover kan ik ook niet oordelen. Maar ik wilde graag mijn verhaal met jullie delen.

  Het is inderdaad van belang dat jullie naar jullie gevoel luisteren, veel gesprekken voeren en jullie op dat gebied gaan orienteren.

  Veel succes met alles!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kijk naar Ruben en volg je gevoel zou ik zeggen. Jij kent je kind het beste. Denk jij dat hij zich happy voelt in een groep die misschien ietsjes verder is? Valt hij dan buiten de groep of maakt dat hem geen bal uit? Misschien maakt hij daardoor juist wel een enorme sprong. En als de juffen er ook geen probleem van maken (eventueel met behulp van een rugzakje)dan past hij prima op een normale basisschool. Maar als dit voor jou niet goed voelt dan doe je het niet.

  Verder vind ik dat kinderen tegenwoordig sowieso onder een vergrootglas worden gelegd. Ik geloof heus wel dat Ruben achterloopt en misschien ook wat meer dan de meeste kinderen, maar het is tegenwoordig ook heel populair om te kijken naar de norm en dan te kijken wat we kunnen doen om onze kinderen te laten voldoen aan de norm. Bij mijn oudste zoon ging op een gegeven moment de halve klas naar de fysio. De één omdat hij zo beweeglijk is, de ander omdat hij motorisch niet zo sterk is etc, etc. Veel sterkte met je beslissing. Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk (als moeder van een cf-kind) dat Ruben het beste in de buurt op een basisschool kan beginnen.Overleg en leg uit wat jullie hebben meegemaakt tot nu toe. Wat cf is, vraag gelijk een rugzakje aan, en als de school wil is er veel mogelijk.Ik werk zelf met peuters, en echt niet elke peuter kan zijn jas zelf aandoen of kan zelf zijn fruitbak al open doen als hij of zij vier wordt.Wat de taalachterstand betreft kan hij
  met logopedie en hulp van school heel verkomen.
  En het leukste is toch voor een kind om vriendjes in de beurt te hebben bij zijn basisschool.
  Veel succes met je keuze.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

December enzo

Heerlijk vakantie

pseudomonas